LIAM DOCHERTY – MODERN.MAGIC.MELODY

 

Zijn naam is Liam Docherty en hij woont in Brits-Columbia, de meest zuidwestelijke provincie van Canada. Hij speelt al akoestische gitaar vanaf zijn 4de en treedt al vanaf zijn 7de in het openbaar op. Op zijn 11de opende hij shows voor MS-blues man Terry "Harmonica" Bean, Rick Fines en Doug Cox, op zijn 12de voor David Gogo en ondertussen opende hij ook voor Juno Award-winnaar Ken Hamm en voor de legendarische Canadese fingerstyle-gitarist, componist, arrangeur en producer (die in de VS woont) Terry Robb. Op zijn 13de nam Liam zijn debuut-cd ‘Modern.Magic.Melody’ op en werd hij uitgenodigd om te spelen op het Vancouver Island MusicFest 2020 en het Nanaimo Summertime Blues Festival.

Op opnames gebeurden live in de studio, zonder splitsingen, overdubs of automatische afstemming. Het album bevat 7 originele nummers en 5 van zijn favoriete blues nummers. Hij vond zijn inspiratie (zo vertelt hij) “door de legendes van de blues en de manieren waarop ze menselijke emotie konden overbrengen, met niets meer dan hun stem en een gitaar…”. De nummers op het album verkennen de thema's hoop, erbij horen, verlies, mysterie en erfgoed.

Met een eigen compositie “Wipe My Weeping Eyes” met verwijzingen naar stijgend water, wat ons doet denken aan klassiekers als "When the Levee Breaks", opent Liam het album demonstrerend wat voor een klasse gitarist fingerstyle (fingerpicking), met een geweldig gevoel voor ritme en dynamiek, hij is. “Hey, Hey Baby” is een nummer van country bluesgitarist Lee Conley Bradley aka Big Bill Broonzy (1903-1958) uit 1956, dat Liam hier vlot en vrij getrouw uit de gitaar plukt. De volgende eigen compositie “Halfway to Sunset” is een van de nummers die hij schreef met (papa?) K. Docherty. “Deep River Blues” is een traditional, een nummer van Doc Watson (1923-2012) nadat hij fingerstyle ontdekte, over de wanhoop van een man vanwege regen en de problemen veroorzaakt door overstromingen, dat de jonge Liam voor het eerst inspireerde. “Cherry Ball Blues” is een Skip James’ song uit 1931. James was een deltablues muzikant, gekend van zijn hoge doordringende stem, wat voor Liam met zijn nog jongensstem in zijn interpretatie een voordeel is. “Intermission” is hier geen pauze, maar een kort instrumentaal intermezzo. De volgende cover, vaak aan Woody Guthrie toegeschreven, kreeg de naam “Rising Sun Blues”. Het is een zogenaamd Amerikaans traditioneel volkslied “The House of the Rising Sun” (een bordeel, vrouwengevangenis, hotel of een opslaghal, niemand weet het precies) dat vele malen opgenomen is en vooral bekend werd in een r'n’r-versie door The Animals (1964). De oudst gevonden tekst is opgeschreven door William F. Burroughs en gepubliceerd in 1925. Later is het uitgebracht in folk versies door onder meer Joan Baez (1960), Nina Simone (1961) en Bob Dylan (1962). In 1969 had de Amerikaanse rockband Frijid Pink er wederom een hit mee. Oorspronkelijk had het lied meer een bluegrassgeluid, voor het eerst opgenomen door Clarence Ashley en Gwen Stanley Foster in 1928 en later door onder meer Woody Guthrie (1940) als folkblues. De tekst, althans delen ervan, gaat volgens sommige bronnen terug tot de 16e eeuw en de melodie zou zijn afgeleid van Engelse folk. In de snelle versie van Liam klinkt het niet zo fatalistisch. “Banned Blues” is ook een korte originele instrumental, gevolgd door nog een original, “Bring Me Down”. “Vigilante Man” is nog een nummer uit Guthrie’s songbook, “Drive Away Blues” door de tekst een interessant, wat donker nummer en “These Blues Are Red”, de afsluiter. Hier schreven zijn naamgenoot en Gerry Barnum aan mee en sluit Liam heel bluesy en overtuigend mee af.

Enkele woorden voor dit jonge muzikaal fenomeen Liam Docherty en zijn debuut ‘Modern.Magic.Melody’ zijn hier voldoende: indrukwekkend.uniek.stijlvol. Opvolgen hoe dit verder gaat!

“A few words for this musical phenomenon Liam Docherty and his debut ‘Modern.Magic.Melody’ are enough here: impressive.unique.stylish. Will be continued and followed up…“ (ESC – rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

Album track list: 01. Wipe My Weeping Eyes – 02. Hey, Hey Baby [Big Bill Broonzy] – 03. Halfway to Sunset* – 04. Deep River Blues [trad./Doc Watson] – 05. Cherry Ball Blues [Skip James] – 06. Intermission – 07. Rising Sun Blues [traditional] – 08. Banned Blues – 09. Bring Me Down* – 10. Vigilante Man [Woody Guthrie] – 11. Drive Away Blues* – 12. These Blues Are Red* [w/G. Barnum] / Music/Lyrics by: Liam Docherty & K. Docherty* or as [noted: 2,4,5,7,10] © 2021 - Produced, recorded and mixed by Doug Cox. | Album credits: Liam Dochtery: vocs, a- guitar

Discography LIAM DOCHERTY: Modern.Magic.Melody [2020] |

Artiest info
Website  
 

spotify

video